אחת המסורות המקובלות בחתונות יהודיות היא שבירת כוס החתונה מיד לאחר החופה. למסורת זו מקורות רבים, ויש הרואים בכך זכר לחורבן בית המקדש, ואחרים מציינים כי שבירת הכוס נועדה להעניק את התחושה שלא הכל בחיים מושלם למרות יום החתונה שנחשב לאחד המאושרים בחיים. עם מסירת שברי כוס החתונה לידי אמן זכוכית תוכלו למצוא דרכים מקוריות לשמירה אמנותית של אלה.
המנהג והמסורת
על פי המנהג שובר החתן כוס מזכוכית עם רגלו על ידי דריכה חזקה עליה. את הכוס נוהגים לעטוף היטב בנייר אלומיניום למען לא יתפזרו השברים, וחלילה יפגעו ברגלי החתן או הכלה. לפני השבירה אומר החתן את הפסוקים הבאים:
אִם אֶשְׁכָּחֵךְ יְרוּשָׁלָיִם תִּשְׁכַּח יְמִינִי, תִּדְבַּק לְשׁוֹנִי לְחִכִּי אִם לֹא אֶזְכְּרֵכִי, אִם לֹא אַעֲלֶה אֶת יְרוּשָׁלִַיִם עַל רֹאשׁ שִׂמְחָתִי (תהלים קל"ז 6).
שבירת הכוס היא סמל להשבתת השמחה לרגע קצר, כדי להזכיר לכולם כי למרות שברגעים אלה הוקם עוד בית בישראל, הרי שיש בעולם חורבן ורוע שאין להתעלם מהם, ולכן השמחה לא יכולה להיות שלמה. עוד בתקופת חז"ל סימלה שבירת הכוס את הצער על המוות ואת הארעיות של החיים, ואת האבל הגדול על חורבן בית המקדש וירושלים, שחרבו כתוצאה משנאת חינם. השילוב בין היום השמח והזכרת החורבן הוא שמעניק איזון לעולם, ומאפשר התבוננות מפוכחת על החיים המשותפים המתחילים מיום החתונה. הקשר המסורתי שבין יום הנישואין לחורבן בית המקדש מבוטא בצורה יפה באמרת חז"ל:
"כָּל הַמֵּקִים בַּיִת כְּאִלּוּ בָּנָה חֻרְבָּה מֵחָרְבוֹת יְרוּשָׁלַיִם" (ברכות ו).
המסורת כיום
מסורת יפה זו מן המקורות נשמרת כבר דורי דורות וכל דור מוסיף לה נופך אותנטי המתאים לזמן ולמקום שלו. כיום אנו חיים במדינת ישראל, ולמרות שבית המקדש לא הוקם, מצב היהודים בעולם טוב בהרבה מהתקופות שבהן ישב בגלות וחלם על שיבת ציון. רבים מהזוגות הנישאים רואים באקט שבירת הכוס גם חיבור בין החתן לכלה בצורה מסורתית, ורבים מהם מעוניינים לשמור את חלקי הכוס השבורה למזכרת או כסגולה לחיי זוגיות פוריים וארוכי שנים. אחת המסורות שהתהוו בשנים האחרונות בכל הנוגע לשבירת הכוס של החתונה היא שמירת השברים בצורות שונות, ואפילו מרהיבות ואמנותיות.
שמירה אמנותית של שברי הכוס
לאחר שבירת הכוס שומרים את נייר הכסף עם השברים, וניתן לעשות מהם דברים יפים על מנת לשמר את הרגע ההוא.
- שמירה בפירמידה מזכוכית – יש המבקשים להניח את השברים בתוך פירמידה סגורה מזכוכית שקופה, שאותה מציבים ליד התמונה הרשמית של החתונה, וניתן גם לכתוב על הזכוכית את פרטי ותאריך יום הנישואין.
- שמירה בצורת שרשרת – דרך נוספת לשמירת שבירת הכוס היא על ידי שזירת השברים על שרשרת יפה וצביעתם בצורה מרהיבה. כך ניתן להפוך את השברים לאביזר קישוט יפיפה שיהיה תלוי בבית, ותמיד יזכיר לזוג הצעיר את היום המאושר בחייהם.
- שמירה בתיבה מיוחדת – ויש המבקשים לשמור את השברים בתיבה מיוחדת ומעוצבת מעץ או מחרסינה, ולהציב אותה על מדף בוויטרינה שבסלון וכדומה.